logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
fredag, 15 maj 2015 08:36

Alkoholreklamen måste stoppas vid dörren!

Blå Bandet FND Sala Per-Olof SvenssonPRESSMEDDELANDE 2015-05-14

Alkoholreklamen måste stoppas vid dörren!

– Nyligen har en marknadsdom öppnat för att det är tillåtet att skicka direktreklam för alkohol. Snart har vi alltså detta elände i våra brevlådor också, konstaterade Blå Bandets organisationssekreterare Per-Olof Svensson, vid ett tal under firandet av Folknykterhetens dag i Sofielund, Sala.

– Vi har en lagstiftning och en riksdag som är överens om en restriktiv alkoholpolitik. Trots detta tillåts alkoholindustrin flytta fram sina gränser. Alkoholindustrins ekonomiska intressen går före de sociala värden som jag tycker måste prioriteras.

– En del människor anser att det är upp till var och en, om man ska köpa eller inte. Men
alkohol är inte vilken vara som helst, när att dricka blir norm är det svårt för många att låta bli. De som har haft problem och varit nyktra, riskerar väldigt snabbt att få återfall med förödande konsekvenser.

Nya rekord för köp av alkoholreklam slås varje år, nu betalar alkoholindustrin snart fyra miljoner kronor på alkoholreklam, varje dag!

– Egentligen vill jag inte ha någon utredning, det är dags att våra politiker gör något snabbt.

– Samtidigt inser jag att det behövs för att komma vidare och lägga förslag som på ett rejält sätt sätter stopp för den intensiva alkoholreklam som vi utsätts för.

– Den bidrar inte bara till ökad konsumtion, den flyttar fram normer om vad som är okey och vi blir alla avtrubbade.

– Det är hög tid att folkhälsominister Gabriel Wikström att tillsammans med sina regeringskollegor tar tag i alkoholreklamen, uppmanade Per-Olof Svensson, organisationssekreterare för Blå Bandet.

Mer info:
Per-Olof Svensson
Organisationssekreterare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-5682320 (även fotobeställning) www.blabandet.se


Bildtext:
Blå Bandets organisationssekreterare Per-Olof Svensson medverkade vid Folknykterhetens dag i Sofielund, Sala, som samarrangerades av Blå Bandet, IOGT-NTO, MHF samt Missionsförsamlingen. Foto: Krister Holmstedt