logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 

Fira nykter midsommar – för barnens skull! (PRESSMEDDELANDE 2016-06-15)

Midsommar är en härlig traditionell familjefest med danslekar kring midsommarstången. Men den förknippas också med sill och ”nubbe”. För barnens skull uppmanar vi vuxna att inför midsommar tänka över sin egen alkoholkonsumtion.

Ibland tror föräldrar att det inte gör något att dricka alkohol men redan vid måttlig konsumtion, märker barnen hur de vuxnas beteenden förändras. Detta skapar osäkerhet och oro. Även hos dem som uppfattar sig som ”normalkonsumenter” påverkar det barnen.

Barn ser, känner och förstår mycket mer än vad vi ofta tror. Vi vet att många barn bär på negativa erfarenheter av hur de upplever vuxna som dricker alkohol. De märker hur vuxna förändras.

Tyvärr drabbas också många barn av att vuxna i deras omgivning dricker alkohol och inte längre kan ta hand om barnen på ett tillfredställande sätt. Därför vill vi uppmana till att fira en nykter midsommar - för barnens skull!

Det finns flera hundratusen skäl till vi ger denna uppmaning. Så många barn växer upp i missbruk eller riskbruk i familjerna.

Därför önskar vi i Blå Bandet, som är en nykterhetsorganisation, att ni kommer att fira nykter midsommar – för barnens skull!

Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund
Per-Olof Svensson
organisationssekreterare

pdfPressmeddelande_2015-06-23_Framgångsrik_förening.pdf

I samband med Blåbandsförbundets rikskonferens på Hellidens folkhögskola i Tidaholm, tilldelades Stockholm-Västerort Blåbandsförening Blåbandsförbundets utmärkelse ”Framgångsrik förening” med följande motivering:

pdfPressmeddelande_2015-06-23_Högsta_utmärkelsen.pdf

I samband med Blåbandsförbundets rikskonferens på Hellidens folkhögskola i Tidaholm, tilldelades Ann-Marie Lindgren, Ersboda Blåbandsförening, Umeå, förbundets högsta utmärkelse Francis Murphy-plaketten med följande motivering:

Blå Bandet FND Sala Per-Olof SvenssonPRESSMEDDELANDE 2015-05-14

Alkoholreklamen måste stoppas vid dörren!

– Nyligen har en marknadsdom öppnat för att det är tillåtet att skicka direktreklam för alkohol. Snart har vi alltså detta elände i våra brevlådor också, konstaterade Blå Bandets organisationssekreterare Per-Olof Svensson, vid ett tal under firandet av Folknykterhetens dag i Sofielund, Sala.

– Vi har en lagstiftning och en riksdag som är överens om en restriktiv alkoholpolitik. Trots detta tillåts alkoholindustrin flytta fram sina gränser. Alkoholindustrins ekonomiska intressen går före de sociala värden som jag tycker måste prioriteras.

måndag, 28 juli 2014 00:00

Mediakontakt

Lasse Reuterberg förbundsordförande, 076 - 176 38 98, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Per-Olof Svensson organisationssekreterare, 070 - 568 23 20, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

måndag, 28 juli 2014 00:00

Uttalande: Begränsa alkoholreklamen!

- Vi ser att alkoholreklamen breder ut sig kraftfullt i både nationell och lokal tidningsmedia, i Tv-kanaler, webb och sociala medier.
- Att alkoholföretag satsar så mycket betyder givetvis att det betalar sig med ökad försäljning, säger Per-Olof Svensson, Blå Bandets organisationssekreterare.