logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
måndag, 17 september 2018 09:32

Nyhetsbrev 15

Fakta, argument & debattges ut av Blå Bandet i samarbete med Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor - SLAN.

pdfNyhetsbrev_nr_15-2018.pdf

 

Innehåll i detta nummer

Ingen skyddande effekt av låg alkoholkonsumtion
Över hälften av danskarna vill höja åldersgräns
Psykisk ohälsa + missbruk ska kartläggas
Årets Kunskapspriset till Sven Andréasson
Ny forskning: E-cigaretter kan leda till att fler börjar röka
Droghjälpen – ny stödlinje
Hjärnan åldras av cannabis och alkohol
Lyckad insats mot langning under Way out west
Ungas blodkärl skadas av alkohol
Alkohol påverkar hjärnan dagen efter
E-cigaretter kan förbjudas i USA

Ingen skyddande effekt
av låg alkoholkonsumtion

 
Alkohol är en av de ledande riskfaktorerna till sjukdom och för tidig död i världen. Den eventuella skyddande effekten mot hjärt- och kärlsjukdomar uppvägs helt av ökad risk för andra sjukdomar, såsom cancer. Det finns ingen annan säker lägsta gräns än noll, enligt en stor studie som publiceras i The Lancet.
 
Den stora studien har med delvis nya metoder försökt kartlägga risker med alkohol i 195 länder genom att gå igenom nära 700 datakällor för åren 1990-2016 och jämfört med 592 forskningsstudier om samband mellan alkohol, sjuklighet och dödsfall.
 
Det är därmed den största och mest grundliga kartläggningen hittills om alkoholens betydelse och börda för sjukdomar och död i världen.
 
Och en klar slutsats är att med högre alkoholkonsumtion så ökar risken att bli sjuk eller avlida, enligt forskarna.
– Ju mer man dricker desto farligare är det. Det bästa hälsoutfallet får man av noll konsumtion av alkohol, säger en av forskarna Peter Allebeck, professor i socialmedicin på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.
Läs mer här
 
 

Över hälften av danskarna vill höja åldersgränsen för alkoholinköp

 
Danmark är det land i Europa där de flesta ungdomar regelbundet dricker. Om danskarna själva skulle få bestämma så skulle inga ungdomar under 18 år få köpa alkohol. Det menar 55 procent av danskarna enligt en ny undersökning av Megafon för TV2. Bara 23 procent menar att gränsen borde stanna där den är idag.
 
Danske ungdomar intar förstaplatsen i Europa, som regelbundet dricker sig fulla. Bland annat anser två av tre danskar att de unga dricker för mycket och stödet för en åldersgräns på 18 år är stort.
 
Som det är nu kan ungdomar under 18 år köpa alkohol med en alkoholhalt på mindre än 16,5 %. Detta inkluderar de flesta öl och viner. Om alkoholhalten överstiger 16,5 kallas det för "starkare alkohol" och här måste du vara 18 år för att köpa den lagligt.
 
Men över hälften av danskarna vill att gränsen ska vara 18 år för att få köpa alla typer av alkohol. Både Världshälsoorganisationen (WHO) och Cancer Control har tidigare uttryckt stöd för att höja åldersgränsen för alkoholinköp.
 
 

Psykisk ohälsa + missbruk
ska kartläggas

 
Personer med missbruk och beroende har ofta även psykisk sjukdom och riskerar hamnar mellan stolarna. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga kartlägga förekomst av kombinationen och undersöka hur vård och omsorg fungerar för att kunna förbättra insatserna.
 
– En olycka kommer sällan ensam. Om vi som samhälle på allvar ska hjälpa personer ur missbruk och beroende måste den psykiska ohälsan i gruppen också mötas. Regeringen vill att samarbetet kring och stödet till dessa personer blir bättre, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.
 
Det är tidigare känt att av personer som söker hjälp för beroende har ungefär en tredjedel också ångestsjukdom och ännu fler depression. Och omvänt så är missbruk vanligare bland personer med psykiska besvär, jämfört med befolkningen i stort.
 
Regeringen avsätter 1,5 miljoner kronor för uppdraget att kartlägga samsjukligheten och hur samarbetet mellan olika verksamheter fungerar. Socialstyrelsen ska göra det i samråd med andra myndigheter och organisationer, och redovisa senast 30 november
(Drugnews)
 
 

Kunskapspriset
till Sven Andreasson

 
Professor Sven Andréasson får Systembolagets Kunskapspris 2018. Han får priset för sina betydande insatser inom alkoholforskningen och bidrag till arbetet med att minska alkoholskador – forskning som ofta varit direkt överförbar till praktiskt arbete.
 
Jonas Raninen får Juniorstipendiet 2018. Priserna delas ut under Systembolagets pågående alkoholforskningskonferens i Stockholm 30-31 augusti.
 
Kunskapspriset på 100 000 kr går i år till Sven Andréasson som är professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet och chef för ”Mottagningen för alkohol och hälsa”, den så kallade Riddargatan 1, som är en öppenvårdsmottagning för personer med alkoholproblem. Mottagningen fokuserar framförallt på förebyggande insatser och att minska stigma kring alkoholberoende.
 
Med Kunskapspriset och Juniorstipendiet vill Systembolaget uppmärksamma forskare som bidragit med ny kunskap inom alkoholområdet. Pristagarna utses av en extern stipendiekommitté med forskarrepresentanter.
 
 
Ny forskning:

E-cigaretter kan
leda till att fler börjar röka

 
E-cigaretten framhålls ofta som ett verktyg för att sluta röka. Men en ny studie som finansierats av Hjärt-Lungfonden, och är den största i sitt slag, tyder på att e-cigaretter snarare fungerar som inkörsport till rökning bland unga. Dessutom verkar det finnas ett samband mellan e-cigarettbruk och luftvägssymtom.
 
– Vår forskning visar att e-cigaretter är något som många rökare lägger till, snarare än något som ersätter vanliga cigaretter. Samtidigt tyder mycket på att allt fler ungdomar börjar med e-cigaretter för att sedan gå över till vanliga cigaretter.
 
Sannolikt leder därför e-cigaretter till fler rökare, säger Linnéa Hedman, forskare vid OLIN-studierna och docent i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.
 
Läs mer på Hjärt-Lungfonden
 
 

Ny stödlinje - Droghjälpen

 
Beroendecentrum Stockholm har fått uppdraget att starta en ny stödlinje för personer som använder narkotika och deras närstående. Droghjälpen erbjuder anonymt stöd via nätet och telefon och vänder sig till såväl personer som har funderingar kring sina egna drogvanor, som personer som är oroliga för någon de bryr sig om.
 
Behovet av stödlinje för narkotika
Det finns, inom Stockholms läns landsting, ett antal nationella stödlinjer som ger råd och stöd kring alkohol, spel och tobak. Det har dock inte tidigare funnits någon stödlinje kring narkotika. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har därför gett Beroendecentrum Stockholm uppdraget att starta en stödlinje för personer som använder narkotika och, vilket är mycket i sammanhanget, deras närstående. Stödlinjen vänder sig framförallt till personer inom Stockholms län och med den nya stödlinjen erbjuds därmed än fler möjligheter för människor att få information, råd och stöd men också hjälp i beroendefrågor.
 
Vi är mycket glada över uppdraget att starta en ny stödlinje för personer som använder narkotika och deras närstående. Detta ökar tillgängligheten. En anonym stödlinje kan vara en bra första kontakt för dem som inte känner sig redo att kontakta en beroendemottagning, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.
 
 

Hjärnan åldras
av cannabis och alkohol

 
En stor amerikansk studie av bilder från över 30 000 människors hjärnor visar att exempelvis schizofreni, användning av cannabis och alkohol påverkar och accelererar hjärnans åldrande.
 
I den största kända hjärnbildsstudien har forskare vid olika universitet i USA bedömt 62 454 scannade bilder av hjärnan från över 30 000 personer, i åldrar från bara nio månaders bebisar ända upp till 105-åringar.
 
Undersökningar skedde både i vila och aktivitet, och studerade hur blodflödet passerade och minskade i 128 regioner i hjärnan. Avsikten var att leta faktorer och sjukdomstillstånd som påskyndar hjärnors åldrande och försöka kunna förutsäga patienters kronologiska ålder, skriver Science Daily.
 
Resultaten visar att flera sjukdomar och beteenden kan påskynda åldrandet av hjärnan: för personer med psykiska sjukdomen schizofreni hade i genomsnitt hjärnorna åldrats fyra år för tidigt, vid cannabisanvändning med 2,8 år, bipolär sjukdom med 1,6 år, ADHD med 1,4 år och alkoholmissbruk påskyndade åldrandet i snitt 0,6 år.
 
Läs mer på Drugnews
 
 

Lyckad insats
mot langning under Way out west

 
För andra året fanns Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs stad och CAN på plats under festivalen Way out west i Göteborg.
 
Alkoholfria drinkar och quiz om alkoholskador lockade många festivalbesökare till tältet och samtal om att säga nej till att langa alkohol till yngre kompisar och syskon.
 
Insatsen var en del av kampanjen Hejdå alkoholskador, som vänder sig till unga vuxna.
 
Läs mer och se bilder från insatsen.

 
 

Ungas blodkärl skadas av alkohol

 
Redan i tonåren kan artärerna ta skada av alkohol. Värst är det för dem som både röker och dricker.
 
17-åringar som dricker eller röker uppvisar artärer som redan börjat stelna. Det visar en studie som nyligen publicerades i European Heart Journal skriver tidningen Accent.
 
Ju mer ungdomarna i studien druckit desto större är skadan på artärerna. De som både röker och dricker har också de största skadorna. Att inta stora mängder alkohol vid ett och samma tillfälle verkar också vara en bidragande faktor till kärlstelhet hos ungdom
Läs mer i Accent
 
 

Alkohol påverkar hjärnan dagen efter

 
En ny studie visar att alkoholens har en påverkan på hjärnans kognitiva funktion även efter att alkoholen lämnat kroppen, rapporterar tidningen Accent.
 
Att vara bakfull kan påverka uppmärksamhet, minne och motorik, även när alkoholen lämnat kroppen. Det visar en studie från University of Bath som presenteras i Business Insider.
 
Studien tittade på 770 tidigare studier och deltagare som trots att de druckit alkohol dagen innan hade mindre än 0,2 promille alkohol i blodet vid testtillfället. Även fast deras kropp verkade ha förbränt alkoholen så presterade de sämre på flera områden än personer som inte druckit.
Läs mer i Accent
 
 

E-cigaretter kan förbjudas i USA

 
Efter kraftig ökning i USA av e-cigaretter bland tonåringar, så överväger amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att dra tillbaka vissa smaksatta elektroniska cigarettmärken.
 
FDA oroas över ”en epidemi” bland barn och unga som använder e-cigaretter och har därför beordrat fem större e-ciggtillverkare i landet att inom 60 dagar lämna in planer för hur de kan hejda utvecklingen, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Bloomberg och CNBC.
Läs mer på Drugnews
 
 
 

 
Tipsa oss gärna om nyheter till nyhetsbrevet.
 
Owe Ranebäck
Redaktör
 
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.