logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
söndag, 28 juni 2015 20:05

Opinionsbildarutmärkelse till Hillevi Wahl - föreläsning med fyra tydliga råd

I samband med Almedalsveckan tilldelades Hillevi Wahl, Stockholm, Blå Bandets utmärkelse till framgångsrik opinionsbildare. Hennes föreläsning gav fyra tydliga råd.

Hillevi Wahl är journalist, författare och föreläsare. Priset delas ut vartannat år.
Motivering längre ned, där finns även artikel om vad Anna Hedh, EU-parlamentariker sa under invigningen av Soberian.

Lyssna på barnen, ett av fyra tydliga råd vid Blå Bandets seminarium i Almedalen

Hur kan vi se, lyssna och hjälpa barn till föräldrar som är missbrukare? Det var den frågande rubriken för Blå Bandets seminarium i Soberian under Almedalsveckan. Hillevi Wahl presenterade fyra tydliga råd till svar utifrån egna erfarenheter.Hillevi Wahl föreläsning Almedalen

– Det första rådet är att vi måste komma ned från våra ”höga hästar” och prata om detta som om det var fiskpinnar till middag, sa Hillevi Wahl och fortsatte:

– Håll er gärna nyktra, ge barnen viloplatser och det fjärde rådet: våga lyssna – våga fråga!

Hillevi Wahl är författare, journalist och föreläsare med egen erfarenhet av att växa upp i ett alkoholisthem och själv drabbas av matmissbruk.

– Jag är stolt över de erfarenheter jag har, framhöll Wahl under föreläsningen.

När hon pratade om att komma ned från våra ”höga hästar” så menar Wahl att missbruksfrågor berör och handlar om oss allihop, att vi måste våga prata mer om detta. Att vara nykter är en viktig förutsättning när man ansvarar för barn.

När hon jämför sina föräldrars alkoholmissbruk är det som att lägga en karbonpapper till hennes tidigare matmissbruk, bara med skillnaden alkohol och mat. Den nya riskgruppen som hon ser är kvinnor i 45-55 års ålder.

– Nästan över en natt blir de fullblodsalkoholiser!

Wahl berättade att det gjorts djupintervjuer för att undersöka vad detta handlar om. Den visade att många av de som gjort magsäcksoperationer och som därmed inte kunde äta lika mycket som tidigare, ersatte detta med alkohol. Något som Hillevi Wahl beskriver som ”längtanshålet”.

Hillevi Wahl berättade om TV-serien ”Djävulsdansen” på SVT om missbruksfrågor, som både hade många tittare och hade ovanligt många som chattade med frågor efter programmen, jämfört med andra Tv-program. Hon berättade vidare att hon var normalkonsument av alkohol.

– Jag hade inget missbruk men det var mycket festande. När jag var 37 år och blev gravid slutade jag dricka och även min man.

– Vad skönt, tänkte jag då och märkte tydligare hur omgivningen förhöll sig till alkohol.

Hillevi Wahl gillar inte att det har svängt så att en del barnmorskor rekommenderar ett par glas vin för hjärtat.

– Varför kan man inte få ett lugnt år som gravid?

Vidare framhölls vikten av att barn som har det stökigt hemma behöver viloplatser.

– Det är otroligt viktigt, skolan och idrottsföreningar borde vara helt alkoholfria. Till och med i min skola skulle det vara mingel vid Luciafirandet.

När ”Bag in box” vin ställs fram, är det många barn som får ont i magen. Barnen måste få alkoholfria zoner som skapar lugn och trygghet. Därför är det också viktigt att ge barnen mod och möjlighet att få be om hjälp när de inte har den trygghet de behöver.

PER-OLOF SVENSSON
text & foto


Blå Bandets opinionsbildarpris till Hillevi Wahl

Motivering:

Hillevi Wahl opinionspris webbMed entusiasm och värme pratar Hillevi Wahl om svåra ämnen. Denna kombination gör att hon får människor att lyssna på hennes egna erfarenheter av missbruk. Hennes budskap om att ”lyssna på barnen” stämmer väl in med det Blå Bandet arbetar för, att uppmärksamma de barn som växer upp i familjer med risk- eller missbruk.

Hillevi har en glädje som lätt smittar av sig vilket gör att det blir lätt att lyssna på henne, samtidigt som det finns ett djup i det hon säger som berör känslomässigt.

Genom att hon även är duktig på att skriva har det blivit flera böcker i skilda ämnen och oräkneliga krönikor och flera olika tidningar. I Blå Bandet medverkar Hillevi med föreläsningar och samtal samt med artiklar i våra tidningar. Detta gör att hon når många människor och är en viktigt och värdefull opinionsbildare.

 

 

Soberian invigd, Anna Hedh EU-parlamentariker:

”Om jag var statsminister skulle jag strypa kranarna och åberopa folkhälsoskäl” Läs vidare + bilder!

Det blev mer än fullsatt när den gemensamma satsningen Soberian invigdes med presentation av årets Almedalsdrink och medverkan av EU-parlamentariker Anna Hedh.

Simon Holmesson presenterade satsningen med Soberian som kommer att fyllas med arrangemang under veckan. Linda Engström berättade ”sagan om Almedalsdrinken” som debuterade 2012 och fick PR-pris som ”hetast i Almedalen”.

Att den fick detta genomslag var att den fyllde ett tomrum. Det saknades en dryck som inte klassades som ett alkoholfritt alternativ utan istället fungerade av sig själv.

- Det är en dryck för alla, det löste ett problem där vi levererade svaret, framhöll Linda Engström.

I ett samtal med Anna Hedh frågade Simon Holmesson hur alkoholnormen och alkoholkulturen är i EU-parlamentet.

- Med 28 medlemsländer ser det olika ut men Sverige är på god väg att komma ikapp, svarade Hedh och fortsatte att konstatera att i Sverige är det nu vanligt att dricka alkohol vid ”after work” i veckorna och inte bara under helger som tidigare.

Anna Hedh berättade att hon tillsammans med fler politiker har blivit ganska förbannade över att kommissionen inte längre arbetar för en alkoholstrategi som tidigare planerats. 2010 var man på väg att inse att alkohol är lika farligt som tobak men nu har man backat och åter klassar alkohol mer som en fråga om mat.

Hon konstaterade att det krasst handlar om ekonomi. I Europa finns inga tobaksplantager men däremot många som tjänar pengar på alkohol.

- Kommissionen är skräckslagna för alkohollobbyn, anser Anna Hedh.

Simon Holmesson frågade vad Sverige kan göra?

- Om jag var statsminister skulle jag strypa kranarna och åberopa folkhälsoskäl, då kan man få undantag, svarade Anna Hedh och fortsatte att peka på Frankrike som har ett undantag för alkoholreklam, det skulle Sverige också kunna göra, anser EU-parlamentariker Anna Hedh.

PER-OLOF SVENSSON text & foto

Bilder:

Anna Hedh, EU-parlamentariker som skulle ”strypa kranarna” om hon var statsminister.

Anna Hedh webb

 

 

 

 

 

 

 

Simon Holmesson berättade om Soberian och Linda Engström om Almedalsdrinken.

Simon Holmesson Linda Engström webb

 

 

 

 

 

 

Mer än fullsatt när Soberian invigdes.

Publik webb