logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
tisdag, 09 januari 2024 13:01

Lansering ny forskningsrapport: Alkohol och hjärnan 5 mars kl. 12.00-13.00

Lanseringen kommer att ske i riksdagen med riksdagsledamöterna Dzenan Cisija och Dan Hovskär som värdar.

Fokus på seminariet kommer att vara alkoholens koppling till psykisk ohälsa. Seminariet inleds med en presentation av Frida Dangardt, forskare och författare, och efterföljs av ett panelsamtal. Mer information och en officiell inbjudan kommer inom kort men markera datumet i din kalender redan nu och sprid gärna inbjudan till andra intresserade. Om du har frågor så kan du kontakta följande:

För praktiska detaljer och anmälan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För frågor kring kommunikation och press: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om rapporten

Den här rapporten om alkohol och hjärnan är den tionde rapporten skriven av en grupp av internationella medicinska och folkhälsoforskare från Kanada, Australien, USA och Sverige. Gruppen träffas varje år för att, utan ersättning, skriva en rapport i ett utvalt ämne som rör alkohol. Den här rapporten, liksom alla tidigare rapporter, har målsättningen att utvärdera den mest relevanta publicerade forskningen från hela världen och ge en sammanfattning av den bästa vetenskapliga kunskapen om ämnet.

Forskargruppen består av:

  • Sven Andreasson Karolinska Institutet, Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholm, Sverige,
  • Frida Dangardt Sahlgrenska akademin och universitetssjukhuset, Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus, Barnfysiologi, Göteborg, Sverige,
  • Tanya Chikritzhs Curtin University, National Drug Research Institute, Perth, Australien,
  • Tim Stockwell Canadian Institute for Substance Use Research, University of Victoria, BC,
  • Timothy Naimi Canadian Institute for Substance Use Research, University of Victoria, BC, Canada H
  • Harold Holder Senior Scientist Emeritus och tidigare chef för Prevention Research Center, Pacific Institute for Research and Evaluation, Berkely, CA, USA  

Organisationerna som initierat denna rapport är ideella och akademiska organisationer, oberoende av kommersiella intressen. Svensk förening för allmänmedicin, Svensk sjuksköterskeförening, CERA vid Göteborgs Universitet, Stiftelsen Ansvar för Framtiden, Actis-Rusfeltets samarbeidsorgan, Alkohol & Samfund, Hela människan, IOGT-NTO, MA – Rusfri Trafikk, MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Sveriges Blåbandsförbund och Sveriges Frikyrkosamråd, Svensk förening för Beroendemedicin och Hjärnfonden.