logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 

Vår organisation står inför stora utmaningar men också möjligheter, främst kring:

 • Att bli bättre på att synas och höras inom ANTDS-området
 • Att vi behöver bli fler medlemmar, framförallt mellan 26-60 år
 • Att verksamheten behöver öka i föreningar och distrikt

pdfNu_söker_vi_deltagare_till_Blå_Bandets_nätverk.pdf

Nu har du möjlighet, och/eller tipsa fler att ansöka till att bli en del i Blå Bandets nätverk.
Det räcker att du är medlem, du behöver inte vara förtroendevald för att göra en ansökan,
deltagarantalet kommer att vara begränsat.

Det här innebär nätverket:

 • Fysiska träffar blandas med digitala träffar som bl.a. innehåller fokus på: Mål, resurser,
  kommunikation och förhållningssätt samt alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar.
 • Deltagare i nätverket är medlemmar med stor vilja och engagemang att utveckla Blå Bandet.
 • Deltagare i nätverket får kunskap, verktyg och möjlighet att påverka för att bidra till ett tryggt samhälle utan alkohol och andra droger där alla har lika värde.

För de som antas till nätverket, kommer varje förening som medlemmen tillhör,
få 2.000 kr som bidrag att skapa verksamhet för.

Anmäl intresse till:
Johan Sjöö, verksamhetsstrateg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-4941366

 

 

Vid jubileumskvällen i nya Kyrkans hus i Tidaholm kom Francis Murphy på besök, gestaltad av Bo Frid för att dela ut två plaketter som tecken på förbundets högsta utmärkelse. Dessa tilldelades Karl-Evert Evertsson och Lena Elmquist som även fick Folkhögskoleföreningen kulturpris.

Bo och Sören Frid bjöd på sång och musik genom sitt Simon och Garfunkelprogram. Kvällens programledare Klas Sjögren och Lars-Åke Stenström ordnade frågesport med två lag av nuvarande och före detta ordföranden i Blåbandsförbundet eller ungdomsförbundet.

Utmärkelse till framgångsrika föreningar tilldelades Elinge och Hörsta Blåbandsföreningar. Frida Dangardt tilldelades utmärkelsen ”Framgångsrik opinionsbildare” för hennes insatser som forskare i de årliga rapporterna med olika teman i serien ”Alkoholen och samhället.”

Annika R Bergman och Camilla Karlsson ledde tillsammans en av dagarnas ”Tankar för dagen”. Johan Sjöö berättade om varför satsning på anhörigverksamhet är viktig och betydelsefull verksamhet i Blå Bandet.

Samtliga ordförande omvaldes. Ann-Marie Lindgren i Blåbandsförbundet, Lars-Åke Stenström i Folkhögskoleföreningen och Gunnel Wappsell i Blåbandsungdomens Fjällstugeförening. I den mer skämtsamma föreningen ”Gammeluvarna” fick Karl-Olof Olofsson förnyat förtroende.

Förutom jubileumskvällen hölls övriga arrangemang, möten och serveringar på Hellidens folkhögskola. Under den inledande kvällen sjöng och spelade Marianne Holst och Nina Wallgren Abrahamsson.

Per-Olof Svensson Text & foto

Marianne Holst Nina Wallgren Abrahamsson Webb

Annika Bergman Camilla Karlsson webb

Bo Frid som Francis Murphy webb

måndag, 02 januari 2023 06:50

Blå Bandet 140 år under 2023

En idérörelse på kristen grund som föddes i en fängelsecell i Amerika. Irländaren Francis Murphy hade invandrat till USA. Han var krögare och kastades i fängelse för olaga spritförsäljning. Men han kom till kristen tro och nykterhet. När fängelseportarna öppnades gick han ut i livet med en ny idé, att förkunna spritens förbannelse i sitt eget och andras liv. Så blev Francis Murphy Blåbandsrörelsens upphovsman.

Ett hundra år (1983 när detta skrevs) har gått sedan rörelsen infördes i vårt land och tidningen Blå Bandet började utgivas. När sedermera Blåbandsrörelsen organiserades i Sveriges Blåbandsförbund kunde krafterna mer effektivt samlas och tillvaratas för nykterhetsarbetet. Rörelsen har utvecklats till en verklig folkrörelse och en kraftkälla i vårt arbete.

Ur förordet av dåvarande förbundsordförande Yngve Lindgren i boken ”Blåbandsrörelsen 100 år” utgiven 1983.

Francis Murphy anses ha samlat in över 12 miljoner namnunderskrifter till nykterhetslöftet och talat offentligt i mer än 25.000 gudstjänster. Nykterhetsidén färdades över havet till England där antalet blåbandister beräknades till omkring en miljon.

Oskar Eklund som besökte England, fångades av idén och tog den vidare till Sverige genom att starta tidningen Blå Bandet. Den gavs ut med sitt första nummer i augusti 1883 med Oskar Eklund som redaktör. Detta har sedan ansetts som Blå Bandets födelseår.

Den första Blåbandsföreningen bildades 2 januari 1884 av Beatrice Dickson på hennes egendom Överås i Göteborg. Sveriges Blåbandsförening (senare förbund) bildades 1886 och övertog utgivningen av tidningen Blå Bandet 1887.

Per-Olof Svensson 2023, källa boken ”Blåbandsrörelsen 100 år”

Sunita Zetterling har arbetat med detta på uppdrag av förbundsstyrelsen.
Loggor för webb, kopiering och trycksaker med förenings/distriktsnamn kan beställas av organisationssekreteraren Per-Olof Svensson. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

pdfBlå_Bandet_Grafisk_Profil.pdf

tisdag, 20 december 2022 11:54

Information från Blåbandsförbundet

Lotter från folkspel; Var med och spela roll; Poängjakten; Nyårsgåvan; Rikskonferens & förbundsårsmöte.

söndag, 19 juni 2022 20:21

Information från Blåbandsförbundet

Utskickat till medlemmar som vi har mail till 30 maj.

tisdag, 31 maj 2022 20:11

Information från Blåbandsförbundet

Information som bland annat innehåller Blå Bandets stora sommarsatsning med att finnas på många konferenser och flera av dem där Blå Bandet tidigare inte funnits med. Vidare att poängjakten startar 1 juni.

pdfInfo_från_Blåbandsförbundet_30_maj_2022.pdf

tisdag, 03 maj 2022 13:53

Förenings- och distriktsrapporter

Senaste inskickningsdatum gäller inte i år, istället en månad efter genomfört årsmöte.

Här finns blankett som är ifyllningsbara. Spara ned i din dator, fyll i, spara igen, skicka som fil till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

https://blabandet.se/dokument/item/1018-foerslag-dagordning-rapport-enkaet

I Örebro BD har man valt att två personer delar på uppdraget som distriktsordförande, Ing-Britt Ryefalk och Susanne Leijonborg.

Sida 1 av 9

Stöd Blå Bandet

 • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
  Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
  Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
  Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

  Läs mer ...

Redaktion login