logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 15 november 2023 10:39

Manus/annonsstopp tidningen Blå Bandet

Torsdag 23 november.

onsdag, 15 november 2023 07:49

Fakta, argument & debatt äntligen tillbaka

Nyhetsbrev 10 finns att hämta nu.

Det finns två urskiljbara grupper som finansiera gängens verksamhet, dels en underklass som begår brott av skilda slag för att få råd att köpa narkotika, dels höginkomsttagare som lyxar till helgen med en narkotikakick.

Läs hela nyhetsbrevets redaktör Owe Ranebäcks reflexioner och andra nyheter:

pdfNyhetsbrev_9-2023_från_Blå_Bandet__SLAN.pdf

Beställ gärna så du får ett mailutskick direkt vid utgivning!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

T.ex. alkohol, andra droger, läkemedel eller spel om pengar?  Kom och var med på  en givande anhörighelg!
8-10 september 2023, Järbo

pdf2023-09-08_Anhörighelg_Järbo.pdf

Vi erbjuder kunskap och verktyg med fokus att stärka dig!
Under denna helg kommer du att få lära dig avslappningsteknik,
kunskap om beroende och medberoende, vägledning i personlig utveckling.
Vi blandar allvar och lek för att omvandla dina upplevelser till verktyg
som du kan använda i din vardag.
Vistelse med mat & logi är subventionerad. Anmälningsavgift 800 kr
med möjlighet till reducering. Antal platser är begränsade.
Kontakt & anmälan: Johan Sjöö Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-494 13 66
Joakim Repzka Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 076-0949475
Arrangörer:
Gästriklands Blåbandsförening, NBV Norr
www.blabandet.se www.nbv.se

Jag ser – nykter sommar för barnens skull! Rubriken är en sammansättning av Blå Bandets verksamhet ”Jag Ser” och den återkommande uppmaningen till vuxna att tänka över sin alkoholkonsumtion och helst avstå helt när man har barn omkring sig. Nyligen uppmärksammades i nyhetsinslag i tv och tidningar att alkoholkonsumtionen ökar under sommaren. En av flera orsaker är alkoholpositiva inlägg i sociala medier som kan bidra till att fler dricker mer.

Alkohol är en förrädisk dryck eftersom den kan skapa både trevlig stämning och farliga situationer. När en person dricker för mycket i en familj är det ofta fler än barnen som drabbas, även anhöriga och andra i personens omgivning. Därför är det inte upp till var och en att avgöra själv hur mycket man kan dricka, eftersom det också påverkar andra och är därmed ett samhällsproblem.

Läs hela krönikan:

http://www.hemmetsvan.se/nyhetstexter.jsp?oid=9761&coid=4

tisdag, 15 augusti 2023 13:18

NPC Kunskap: Höstens webbinarieprogram

Narkotikapolitiskt center, höstens webbinarieprogram:

Kl. 12.30 - 15.30 ca i Herrgården på Tollare folkhögskola i Saltsjö-Boo, Nacka. Kom och köp eller byt material med koppling till nykterhetsrörelsen. Klockan 14.30 kommer Sture Löfgren, Umeå, att visa och berätta om sin samling med över 4-5000 unika objekt från nykterhetskongresser och andra arrangemang.
 
Efter föredraget finns det fika till de som föranmäler sig. Skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och anmäl dig. Skriv Fika i ämnesraden
 
Tollare folkhögskola har matsalen öppen så det går bra att köpa lunch mellan 11.00 och 14.00
 
Har du nykterhetsböcker eller märken som du vill sälja?
 
En utställare tar med sig ett valfritt urval böcker, märken, affischer, t-tröjor mm och dukar upp materialet på ett bord för försäljning eller byte. Det kostar ingenting att ställa ut på mässan, men det är viktigt att materialet har en koppling till nykterhetsrörelsen.
 
Vad kan man sälja? Till exempel nykterhetsböcker, märken, affischer, LP-skivor, utgåvor av Reformatorn, Ariel, Blå Bandet eller Motdrag, porslin, autografer, vykort, osv. Alla utställare måste anmäla sig i förväg.
 
Anmäl dig till Peter Axelsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-552 46 16.
 

- Det var overkligt och fantastiskt roligt att vinna, det tror man ju inte och det var lön för mödan, berättar Aina Eriksson för Blå Bandets Per-Olof Svensson i samband med att cykeln hämtas ut i en butik i Sala.

Under motionskampanjen genomfördes fyra dragningar med bland annat fyra högvinster som fördelades med en slutdragning under jubileumsfirandet på Helliden. Aina Eriksson vann högvinst i den första dragningen.

Under kampanjen har det som mest blivit promenader tidigt på morgonen och det resulterade i omkring 15 inskickade motionskort.

Aina Eriksson har själv fått välja cykel och tillbehör upp till vinstvärdet på 6.000 kr.

Foto: Per-Olof Svensson

Aina Eriksson 3 webb

Det är lätt att vi pratar över huvudet på de barn som vi är extra oroliga för, med bekanta, grannar och arbetskamrater. Barn behöver en vuxen som sätter sig på deras nivå, ser dem i ögonen och visar omsorg om dem.

De barn som klarar sig bäst trots föräldrarnas omständigheter, gör det för att de blivit sedda av en vuxen person i sin närmiljö. Det innebär att också något litet du gör för ett barn i din närmiljö, kan ha stor betydelse för barnets liv och framtid.

Ingressen ovan är hämtad från Blå Bandets arbete ”Jag Ser”, som varit ett projekt som nu är ordinarie verksamhet. I ett reportage på sidan 9 https://www.yumpu.com/sv/document/view/68353612/bla-bandet-nr-3-2023-juli-september
kan du läsa om Junis senaste rapport som undersöker hur många, eller snarare hur få barn som är i behov av stöd som verkligen får det av kommunerna.

En sammanvägd forskning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning), visar att 20 % av barn i Sverige under sin uppväxt har haft en förälder med alkoholproblem, detta innebär omkring 430.000 barn. 15 % har påverkats negativt av att en förälder dricker alkohol, dvs. cirka 320.000 barn.

Det är en hisnande siffra, 320.000 barn som påverkas negativt på grund av förälders alkoholkonsumtion. Ovanpå detta kommer de barn som växer upp i familjer med andra svårigheter. Det kan vara psykisk ohälsa, sociala problem med mera, det som Blå Bandets verksamhet Jag Ser har valt att kalla ”krångel”.

Junis har frågat landets 290 kommuner bl.a. hur många barn som får stöd via kommunala insatser. Svarsfrekvensen är god, 75 %, men svaret på hur många, eller rättare sagt hur få barn som får stöd är skrämmande lågt. 3.665 barn. Ja, det står rätt, det saknas inga nollor.

Därför är det skönt att veta att det finna många ideella organisationer som täcker upp och möter fler barn som behöver trygga vuxna. Du och jag kan också vara det. Att säga hej när du möter barn är ett första steg som egentligen är naturligt. Att bli sedd och uppmärksammad kan betyda så mycket.

Det är vanligt att det kan vara svårt att förstå om ett barn har det krångligt hemma. De kan uttrycka det på så många olika sätt.

Det går inte att veta hur ett barn har det hemma bara genom att se hur barnet beter sig. Därför är det viktigt att inte endast utgå från barnets agerande när du bedömer situationen.

Om du är orolig för ett barn bör du göra något ändå. Ta din magkänsla på allvar. Om du känner oro för ett barn är det viktigt att du agerar. Om du är osäker på vad som är rätt att göra i den speciella situationen kan det vara bra att kontakta socialtjänsten för att få rådgivning.

Det bästa du kan uppleva, är att det barnet du oroat dig för har det bra. Men du kommer kanske aldrig får reda på om det har blivit bra eller ej för barnet. Det kan betyda att barnet har det tillräckligt bra.

Det är, oavsett hur det gått, bra att du fortsätter att bjuda in barnet i ditt liv och att du är lyhörd för förändringar. Alla barn behöver bra relationer till vuxna och du betyder troligen mer än du själv tror.

På hemsidan www.jag ser.se finns goda råd, filmer och material. Passa på att ta del av detta nu under sommaren!

Per-Olof Svensson chefredaktör

Högsta domstolen har fastslagit att ett svenskt bolag med dotterbolag i ett annat EU-land får bedriva detaljhandel med vin till svenska konsumenter. Reaktionerna på HD-domen är det förväntade. De som stöder den restriktiva alkoholpolitiken är oroade medan de alkoholliberala krafterna utbrister i hurrarop.

Läs mer och fler nyheter:

pdfNyhetsbrev_8-2023_från_Blå_Bandet__SLAN.pdf

Sida 1 av 25

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login