logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 

Inspirationsföreläsning med Henrietta Lysén: - Jag äger min story!
Från en uppväxt med missbruk och våld  till att äga sitt liv! I denna inspirerande föreläsning som garanterat inte lämnar  dig oberörd, berättar Henrietta om sin bok:
”Jag äger min story”

Tilassalen, Knivsta kommunhus tisdag 17 december kl. 18.30-20.00

Karin Torneklint, friidrottslandslagets förbundskapten, berättar som sina upplevelser från idrottsvärlden och sina erfarenheter som ledare
Onsdag 18 december 18.30 Sala
Annedalds idrottsgård/IFK Salas klubbstuga vid Måns Ols vägen
Fri entré. Varmt välkomna!

Västerbottens Blåbandsdistrikt anordnar helgen 10-12 januari en s.k. retreat för anhöriga till personer med beroendeproblematik.
Denna helg genomförs på Västerbacken i Holmsund och bekostas av Blåbandsdistriktet, som står för kost och logi för deltagarna tack vare folkhälsobidrag från Region Västerbotten.

pdf10-12_jan_2020_Blå_Bandet_Västerbotten.pdf

Tanken med denna helg är att skapa möjlighet för personer som har anhöriga med beroendeproblematik, att få en helg för sig själv. Att få kunna slappna av i lugn miljö och bli uppassad med mat, fika, kunskap och kultur, för att få med sig ny energi, kraft och mod, och ny insikt och verktyg för att kunna hantera sin situation på bästa sätt, främst för sig själv och i förlängningen för och med sin anhörige.

Medverkande under denna helg är Harry Gustafsson, Susanne Perneholm, Anneli Jonsson, Lars o Laila Windelius, NBV-representanter, BrittInger Ärlebro och Ann-Marie Lindgren.

Bifogat finns programmet för denna helg som startar fredag kl 14 och avslutas söndag kl 14.

Anmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

så snart som möjligt - och senast 2 januari 2020

I anmälan anges om du vill ha logi i enkel eller dubbelrum, samt specialkost och om det är något annat som känns viktigt att meddela kursledningen. 

Alkohol och jul är starkt förankrade i dansk kultur och har varit det sedan vikingatiden. Historikern och författaren Annette Hoff anser att alkohol och jul har så djupa rötter i dansk kultur att det kommer att bli en stor utmaning att ändra den.
”Alkohol & samfund” (Nykterhetsrörelsens samarbetsorgan) anser att vi borde våga ta utmaningen.

Läs mer om detta och andra nyheter i Nyhetsbrev nr 20 av Fakta - argument - debatt.

pdfFAD_Nyhetsbrev_nr_20-2019.pdf

Det är de ensamma om i riksdagen, men flera av de politiska ungdomsförbunden är inne på samma linje. Nyhetsbrevets redaktör Owe Ranebäck kommenterar:

Det skulle inte minska våldet och drogmarknaden. Samhället skulle istället förlora det viktigaste instrumentet, som ger möjlighet att ingripa tidigt mot missbruk och erbjuda missbrukaren vård och behandling.

pdfFAD_Nyhetsbrev_nr_19-2019.pdf

onsdag, 27 november 2019 06:19

Beställ jultidningen Norrsken!

Sprid Norrsken över landet! Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

60 kr/st. Fraktfritt vid minst fem stycken.
Rabatter:
Från 20 ex: 15 %
Från 50 ex: 20 %
Från 100 ex: 30 %

onsdag, 20 november 2019 18:52

Nyhetsbrev 18

Häng med i den senaste nyhetssammanfattningen!

PRESSMEDELANDE 2019-10-19

Nu har Blå Bandet fått nog av alkohol- och spelreklam i TV, tidningar och internet samt dold narkotikareklam. Därför har Blåbandsförbundet startat en kampanj för att stoppa beroendereklamen, som visar sig under flera olika skepnader, både lagliga och olagliga.

Det gäller för alkohol, spel och narkotika där alla tre delar både var för sig och tillsammans för många människor skapar en allvarlig beroendeproblematik. Särskilt allvarligt är den dolda reklamen som riktas speciellt till unga människor.

- Vi ser att dessa tre olika produkter skapar beroenden och det finns stora pengar att tjäna. Agendan är tydlig hos beroendeindustrin som storsatsar, säger Emil Gillsberg, verksamhetstrateg på Blåbandsförbundet.

- Därför vill vi skapa en bred opinion för att få stopp på beroendereklamen, uppmanar Susanne Jensen, Blåbandsförbundets ordförande.

Alkohol får inte marknadsföras till unga under 25 år. Men det sker ändå genom medveten eller omedveten marknadsföring. I sociala medier visas alkohol upp i festliga sammanhang och även alkoholprovning utförs där bloggare och influerare ger sina omdömen. Eftersom målgruppen är tydlig till unga, innebär det också att många äldre inte vet om att detta förekommer.

Den tillåtna vinreklamen fyller tidningarna med stora annonser inför veckosluten. Branschen själva påstår att det inte ökar försäljningen men då skulle de väl knappast annonsera! Samma med den återkommande och intensiva alkohol- och spelreklamen i TV.

Särskilt spelreklamen var så intensiv som trots den nya licenseringen, där krav finns på återhållsamhet, innebar att det har utdömts vite och indragna licenser. Det är positivt att regeringen och spelinspektionen agerar. Men trots allt är det många människor som har drabbats av att hamna i svåra skuldfällor och även här är unga en särskilt utsatt riskgrupp.

Narkotika är olagligt och det finns en majoritet hos allmänheten för att det så ska förbli. Men även här finns stora ekonomiska intressen hos beroendeindustrin. Genom att framställa cannabis som positivt i TV-serier och sociala medier är det en väg att kringgå förbud och försöka skapa normförskjutning.

- Det är nu oerhört viktigt att vi tillsammans uppmärksammar, ifrågasätter och agerar för att få stopp på beroendereklamen. För de oskyddade konsumenter som inte har förmågan att stå emot, blir det för många allvarliga sociala konsekvenser, konstaterar Per-Olof Svensson, Blåbandsförbundets organisationssekreterare.

Blåbandsförbundet startar nu en särskild hemsida för kampanjen ”Har du också fått nog? Stoppa beroendereklamen!”. På www.fattnog.se finns mer information samt den nya film som Blåbandsförbundet har producerat med stöd från SAFF, Stiftelsen ansvar för framtiden. Där finns också möjlighet att engagera sig, både genom att ställa sig bakom uppropet och att bli medlem.

PRESSKONTAKT                                                                       www.fattnog.se    www.blabandet.se
Susanne Jensen, förbundsordförande                                        Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 072-2413345
Per-Olof Svensson, organisationssekreterare                          Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-5682320
Emil Gillsberg, verksamhetsstrateg                                            Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 073-3423334     

Har du också fått nog webb      

lördag, 19 oktober 2019 13:54

www.fattnog.se

Ny hemsida för dig som också har fått nog! Stoppa beroendereklamen! www.fattnog.se

18 nyheter i sammanfattning! Ta del av nyhetsbrev nummer 17/2019

Sida 1 av 6