header.jpg
Kändisar knarkande stödjer krig och organiserad brottslighet Utskrift E-post
keg_-_leijonmarck_webb.jpgWalter Kegö och Erik Leijonmarck.

- Narkotika är en viktig inkomstkälla för kriminella, inledde Walter Kegö institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik seminariet anordnat av studieförbundet NBV.

Den inledningen var väl ingen direkt nyhet men senare under seminariet gavs en tydligare bild. Där svenskars partydrogande understödjer både krig och terrorism.

- Vi vill höja blicken från det lokala till det globala, sa Erik Leijonmarck från samma institut och fortsatte berätta att alla led från producenter, smugglare och langare tjänar pengar och att det i många fall går till krig och terrorism.

- Detta innebär till och med att det ibland därför blir svårare att sluta fredsavtal.
Walter Kegö fyllde på med att talibanerna i Afghanistan skulle få det svårt utan inkomster från narkotikan.

De berättade att kokain är en statushöjande drog som ökar i Sverige. Därmed kopplingen till att kändisar genom sitt drogbruk i förlängningen stödjer krig och organiserad brottslighet.

Walter Kegö uppgav att 36.000 människor mördats i Mexico på grund av narkotika. USA för ett "krig" mot narkotika medan Europa inte gör särskilt mycket, ansåg Kegö och fortsatte:

- Det är inget fel på politiken men det saknas resurser hos polis och tull.

Det man kan fråga sig är om det då ändå inte är fel på politiken som ger för lite resurser till polis och tull?

Erik Leijonmarck konstaterade att varje generation behöver vinnas på nytt när det gäller information om droger.
Nederländerna är kända för sin drogliberala politik där Kegö beskrev landet som navet för införsel av narkotika till Europa från USA.

- Staten får in ofantligt mycket pengar på detta. Allt fler unga får dock söka sjukvård för sitt missbruk och landet börjar svänga.

En yngre man i publiken som inte presenterade sig annat än att han är från Gotland, menade att det är fel att man inte får odla hampa. Enligt honom var det flera jordbrukare som drabbades av detta. Men det visade sig att han ville göra all narkotika laglig.

Utöver sakfelet, man får odla hampa efter att ha fått tillstånd, kunde flera från Unga Kris ge svar på tal att det inte är någon bra idé att släppa narkotika fritt.

Erik Leijonmarck berättade att en heroinmissbrukare kostar 1,8 miljoner kr per år och att det på varje tung missbrukare går åt två heltidsanställda.

- Man kan förståss tycka att det är bra att det blir arbetstillfällen men det skulle vara bättre om dessa istället kunde placeras i till exempel skolan.

Från publiken ställdes frågan om sprututbyte. Walter Kegö var tydlig:
- Man ska inte underlätta ett dugg att knarka.

Per-Olof Svensson
Text & foto

 
BLÅ BANDET, SVERIGES BLÅBANDSFÖRBUND Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den 08-6676252  |  Om webbplatsen